søndag 1. april 2012

NYT EN LANGWEEKEND GDANSK!

Brostensbelagte gater, gamle severdige bygninger med særdeles vakker arkitektur og utsmykning . . .nyt et glass vin og en typisk polsk rødbetesuppe på en av de mange uterestaurantene i Gamlebyen.

Gdansk har noe for enhver smak. Enten man har lyst til å nyte et helig måltid med et glass vin,  kanskje ta en pup-pub runde, eller shoppe. Utvalget av pub'er og restauranter er stort, og du finner mange rundt torvet i Gamlebyen. Her finner du også et godt utvalg av små butikker som selger krystall, glasskunst og rav. Små krambuer med kaffe, te og hjemmelagede drops...

Prisnivået på mat og drikke er meget gunstig, og vil du shoppe, finner du skinn, vesker, sko, krystall og glasskunst til rimelige priser!


Gdansk er full av historie og kultur for den som er interessert i slike severdigheter . . .

Attraksjoner i Gdansk

Høylandsporten (Brama Wyzynna)

Langs den såkalte Kongeveien, strekningen som byens mektige og kongelige gjester ble ført gjennom, ligger de fleste av Gdansks kulturseverdigheter. Kongeveien starter i vest med den såkalte Høylandsporten, som stod ferdig i 1588. Den er oppført i renessanssestil og har tre våpenskjold på fasaden, både fra Preussen, Polen og Gdansk. Inskripsjonen betyr "Rettferdighet og måtehold er grunnsteinene i alle kongeriker". Porten ligger ved ulitsa Boguslawskiego.

Forporten (Przedbramie)

Dette byggverket i gotisk/rennessanssestil fra 1400-tallet var opprinnelig en del av middelalderens festningsverker som omga byen. Da Høylandsporten ble bygget, ble Forporten gjort om til et fengsel, torturkammer og rettsal, noe den var til midten av 1800-tallet. Idag er den et museum tilegnet rav, gullet i Gdansk.

Den gyldne porten (Zlota Brama)

Den vestlige hovedinngangen til Gdansks paradegate Dluga er denne toetasjes triumfbuen som ble bygget på begynnelsen av 1600-tallet. Steinstatuene på toppen symboliserer de viktigste egenskapene; fred, frihet, rikdom, berømmelse, enighet, rettferdighet, måtehold og klokhet.

WesterplatteNoen kilometer nord for sentrum ligger Westerplatte, stedet hvor den 2.verdenskrig startet ved daggry den 1.september 1939, da tyske soldater gikk til angrep på den polske garnisonen her, men de 182 polske soldatene skal ha holdt stand mot den tyske krigsmaskinen i en hel uke, og bare 15 av disse soldatene skal visstnok ha mistet livet.

Her kan du idag se gravene til disse polske krigsheltene, restene av noen av bygningene og et stort minnesmerke av stein på toppen av en grønn bakketopp, og inskripsjonen "Aldri mer krig!"

Rådhuset

Den lettest gjenkjennelige bygningen på Kongeveien er Gdansks gamle rådhus, som opprinnelig ble reist på 1200-tallet. Det ble ødelagt i storbrannen i 1556 og gjenreist i dagens renessansestil med det 81,5 meter høye tårnet som huser et klokkespill med 37 klokker. På toppen står en forgylt statue i naturlig størrelse av den polske kong Sigismund II Augustus. Adressen er Dluga 47.

Idag huser bygningen Gdansk historiske museum, som er åpent fra 1000 til 1600 tirsdag til søndag, og til 1800 på sommeren. Mandager 1100 til 1500. Inngangsbilletten koster ca 20 kroner, men gratis på mandager.
For en tier ekstra kan du komme deg ca 50 meter opp i tårnet og få en strålende utsikt over området.

 

Neptunfontenen

På markedsgaten Dlugi Targ, like utenfor Rådhuset står en mektig fontene forestillende havguden Neptun med treforken sin. Dette er det eldste ikke-kristne monumentet i hele Polen, og ble laget rundt 1610. Fontenen går igjen på de fleste postkort og reklameplakater fra Gdansk, og er antagelig det mest fotograferte objektet i hele regionen.

Den grønne porten (Zielona Brama)

I enden av kongeveien og paradestrekningen Dluga / Dlugi Targ ligger Den grønne porten, som ble bygget som kongeresidens rundt 1570. I dag fungerer bygningen som et utstillingslokale under Nasjonalmuseet, og hvis du er heldig, treffer du kanskje på Lech Walesa på vei ut eller inn av kontorene sine, som også ligger her.

Mariakirken (Kosciol Mariacki)


Mariakirken er verdens største steinkirke, og ble bygget i gotisk stil i perioden 1343-1502. Den dekker over 5000 kvadratmeter og skal ha hatt god plass til de over 25000 menneskene som søkte tilflukt her under bomberegnet i 2.verdenskrig.

Du får en fabelaktig utsikt over Gdansk hvis du kommer deg opp de 396 trappetrinnene til toppen av det 82 meter høye klokketårnet. Legg også merke til den enorme astronomiske klokken fra 1460-tallet som viser tid, måned, år og den astronomiske posisjonen til planetene, sola og månen. Klokken 1200 hver dag kommer apostlene, Adam og Eva, de Tre vise menn og Døden passerende ut. Konstruktøren, Hans Düringer, skal ifølge legenden ha blitt blindet etterpå for å ikke kunne lage noe like vakkert et annet sted, men akkurat den historien kjenner kanskje mange igjen fra den astronomiske klokken i Praha eller St.Basilskatedralen i Moskva. Mariakirken ligger i den vestlige enden av ulitsa Mariacka.

Litt Fakta:

Gdansk - Polens fjerde største by og hovedstad i landsdelen PomeraniaInnbyggertall

Rundt 460,000

Offisielle språk

Polsk.

Styreform

Republikk.

Religion

Romersk-katolsk. (90%)

Tidsforskjell

Ingen

Valuta

Polske zloty. 1 zloty er ca 2 norske kroner. Nok av minibanker i Gdansk sentrum, og bruken av kredittkort er utbredt. Mindre vanlig utenfor byene.

Tips

10% er helt vanlig hvis du er fornøyd med servicen. Men pass på å ikke si Thank You/Dziekuje når kelneren henter pengene, da tror han/hun at resten kan beholdes i tips, noe som igjen kan bli en kostbar eller småpinlig affære for deg hvis du har betalt med store sedler.

Ambassade

Norges ambassade i Polen ligger i ul. Chopina 2A i hovedstaden Warszawa, med telefon +48 22696 4030. Åpent 0830-1530 man-fredag. Mer info her.

Turistkontor

På hovedgaten Dluga 45, i ankomsthallen på flyplassen, Glowny togstasjon, ulitsa J.Heweliusza 27 og ulitsa Powroznicza 19/20.

Telefon

+48

Nødnummer

Politi 997 (112 fra mobil), Brann 998, Ambulanse 999

Elektrisitet

220V som i Norge.

Høytids- og helligdager

1.januar, 2.påskedag, 1.mai, 3.mai, Corpus Christi (torsdag ti dager etter påske), 15.august, 1.november, 11.november (Uavhengighetsdagen), 1. og 2. juledag.

Visum

Ikke påkrevd for norske statsborgere på opphold under tre måneder. Ta med pass, det er eneste gyldige legitimasjon.

Vaksiner

Ingenting er påkrevd

Vann

Vannet kan drikkes rett fra springen, men det smaker ikke godt og inneholder mye kjemikalier. Greit til tannpuss, men flaskevann er billig og lett tilgjengelig.Gdynia, Malbork, Elblag


Komme seg til Gdansk:
Billige flyreiser med Wizzair fra Torp, Sandefjord. 
                        


3 kommentarer:

Kadia sa...

lovely pictures :)

Severdigheter Gdansk sa...

Mange fine bilder og gode tips! Jeg var innom det nye museet over andre verdenskrig sist jeg var i Gdansk og det var vel verd turen. Et utrolig flott og gjennomforr museum. Bygget er et skuminseg selv. Prøvde også Escape rooms som bar moro.

Agber sa...

Gdańsk er en pittoresk by, og vi elsker å reise hit med familien vår en gang iblant. Vi måtte alltid leie et sted, men vi bestemte oss for å kjøpe vår egen leilighet. Dekpol har et flott tilbud med Grano Residence-leiligheter. Vi kjøpte det uten å tenke, og vi er overbevist om at det var et veldig godt valg.