onsdag 28. august 2013

REISEGUIDE TIL THAILAND


วันที่ดี! SAWASDEE!  (HEI/GOD DAG!)

Thailand er stadig mitt favoritt-reisemål! Jeg reiste hit første gang for snart 12 år siden , med en av de kjente charteroperatørene. Vi falt pladask for dette landet! De siste årene har vi reist tilbake til forskjellige steder i Thailand minst en gang i året.
Og vi blir aldri lei!
Grunnen er rett og slett fordi du får alt på èn gang!
Hvis målet for ferien bare er å ligge på en strand og bade/sole seg, ja, så reiser du heller til et sted i Syden. Mange synes derimot at ferien skal innholde litt av hvert.

Eksotisk
Vakre,hvite strender. Klart, turkist vann. Kokospalmer som vaier i vinden. Dette er bare noen av stikkordene man kan bruket om Eksotiske Thailand!Klima
Klimaet er tropisk, og preget av monsunvinder. Fra midten av mai til september hersker en sørvestlig, regnfull og varm monsun, hvor spesielt fjellområdene i nord kan få regn og tordenvær. Fra november til midten av mars preges landet av en kjøligere og tørrere, nordøstlig monsun. I sør er det som regel alltid varmt og fuktig. Med fjellområdene både i øst og i vest unngår Thailand de store nedbørsmengdene monsunen kan føre med seg. Det regner lite, spesielt om vinteren.
De høyereliggende områdene i nord kan bli ganske kjølige om vinteren, og temperaturen går ofte ned mot 15 ºC, og av og til helt ned mot 5 ºC.Nattefrost inntreffer av og til i fjellområdene. Bangkok og deltaområdet i nærheten har varme ettermiddager året rundt, men kveldene er litt mindre fuktige om vinteren. Mars og april er ofte svært varme, før monsunen setter inn. Bangkok har en årlig nedbørsnormal på 1397 mm.
Kra-eidet i sør har stort sett de samme temperaturene året rundt, med regn på østkysten om vinteren og på vestkysten om sommeren. Thailand blir sjeldent truffet av tyfoner, men kan av og til merke restene av eldre tyfoner, som kan gi litt vind og økt nedbør.

Kort oppsummert kan vi si at det er varmt i Thailand og at fra Bangkok og sørover ligger temperaturene  på mellom 28-32 (gjennomsnitt) grader året rundt.
Badetemp: 28-32 grader.

"Klikk på små bilder for å se dem i større format"

Opplevelser
I Thailand kan du ligge på stranden den ene dagen, reise på jungelsafari den andre dagen og oppleve kultur og historie den tredje.
Så kan du ta en strand-dag eller to igjen, før du kanskje vil oppleve slangeshow, orkidè-plantasjer, rismarker, ri på elefanter og mate tigre osv... Kanskje du vil unne deg en dag på et luksuriøst SPA?

Spa/Massasje
Er man først i Thailand, er man bare nødt til å prøve massasje! Ingenting er vel bedre enn en times herlig fot-massasje utpå kvelden, etter at man har trasket gate opp og gate ned og spist, shoppet og prutet i de utallige bodene på fortauene! Massasjeklinikker finnes overalt. Gjerne vegg-i-vegg med restauranten du nettopp spiste på!
Vil man prøve Thaimassasje, må man regne med litt ekstra hardhendt behandling, som strekking, bøying og tøying. Ellers kan man velge mellom aroma- og oljemassasje, hode/nakkemassasje, manikyr og pedikyr... Alt til en veldig billig penge. Prisene ligger på ca. 250- 600THB (ca. 50 -120 Nkr.) for en time -alt etter hva slags massasje man velger.

 Det er billigst massasje på stranden og dyrere på hotellene. Prisene varierer også etter hvor i Thailand man befinner seg. Oppholder man seg rundt de største turistmaskinene, som Phuket, Krabi og Samui må man regne med å betale mer enn om man f.eks. ferierer rundt Pattaya/Jomtien området. Selv om prisene varierer, er det uansett billig for oss nordmenn! -jeg har selv opplevd å få en times god fotmassaje til 170 bath (ca. 35kr) i Jomtien!
Mer eksklusive SPA-klinnikker finnes også, der man virkelig kan boltre seg i et luksuriøst miljø. Prisene er høyere her, enn på små-sjappene, men likevel langt rimeligere enn i Norge.Mat
I Thailand får du dessuten fantastisk mat. Å spise her, er en opplevelse. En eksplosjon av smaker, som søtt,syrlig,salt og ikke minst strekt! Hver kveld tilbys det fersk sjømat, som hummer, tiggerreker, blekksprut, krabbe og forskjellig slags fisk. Thai-mat er noe av den beste maten man kan få, etter min mening! Streetfood anbefales også. Dette er mat som lages og selges på fortauene. Dette skal være relativt trygt å spise. Maten tilberedes men du ser på.
Er du litt mer tradisjonell i matveien, finnes det masser av internasjonale restauranter. Du finner også alle de store, kjente fastfood-kjedene i både byer og turistområder.
Det er vanlig med tips på restaurantene (ca.10%)

Prisnivå
Det er billig i Thailand. Her kan du leve som en konge/dronning i hele ferien! Prisene er ca. en femtedel av norske priser, så da sier det seg selv at man kan føle seg styrtrik her!

Valuta
Mynteneheten er Thailandske Bath (THB). 100 THB er ca. 20 Norske kroner.


Shopping
Liker du å shoppe, er du på rett sted. Her finnes alt fra små lokale- og større markeder, hvor du kan kjøpe lokal mat(streetfood),  merkevare-kopier som klær, smykker, vesker, klokker, solbriller m.m..
Kvaliteteten varierer, men mye er faktisk ganske så bra. På disse markedene er det vanlig å prute.
I byene finner du store, moderne shoppingsentre. Her får du ekte merkevarer til faste priser. Man pruter altså ikke i disse butikkene.

Vil du få skreddersydd klær, finnes det utallige skreddere. De finnes på hvert gatehjørne, og det går nesten ikke an å unngå dem, da mange av disse kan være ganske så pågående. Ikke alle skredderne har like god kvalitet og pris, så det lønner seg å forhøre seg litt før man bestemmer seg. En god idè er å spørre på hotellet der du bor. De kan som regel anbefale en god skredder.

Overalt selges det suvenirer. Alt fra små Buddha-figurer og nøkkelringer, til  kopper og t-shirts med stedsreklame på.


Strender
Strendene i Thailand er fantastiske! De vakreste strendene finner du om du reiser ut  til en av de uttalige  øyene, som har myk, hvit korallsand. Fastlandet har også vakre strender, men den hviteste sanden finnes altså på øyene. De mest kjente øyene er  Koh Phuket, Koh Phi Phi, Koh Lanta, Koh Samui og Koh Phanghan, Koh Samed og Koh Chang. (Ordet Koh betyr øy på thai).
Strendende i de på de mest kjente stedene i Thailand har i de senere årene blitt travle, folksomme turistmaskiner. Ønsker du å finne en rolig strand, så styr unna de de største turistområdene.Bilde til venstre:
Stranden Sai Kaew, som ligger i et militært område mellom Pattaya og Rayong.
Selv om dette hører til fastlandet, er det som å oppholde seg på en vakker øy!
Transport
Å komme seg fra A til B er det minste problemet! Det finnes flere alternativer og alle er rimelige i pris.  Bruker du Taxi, så velg de som har "Taximeter"-skilt. Dette er "ekte drosjer". Det finnes også små "mobedbiler" som kalles Tuk Tuk, og er et populært alternativ blant turistene. Det er vanlig å avtale pris på forhånd.

Tuk tuk i Bangkok's ChinatownKommunikasjon
De fleste Thaier snakker brukbart engelsk, særlig de yngre. Engelsk-kunnskapen i sin helhet er dog ikke som her i Norge. Grammatikken i Thai-språket er ganske så enkel, noe som gjenspeiler seg i måten Thaiene snakker engelsk på! F.eks. " No good by" betyr "dårlig kjøp"! Eller "No have" betyr "har ikke", eller "utsolgt".
På hotellene opplever jeg at engelsken som regel er god.

Skikk og bruk (i enkelhet)
Det Thailandske kongehuset er viktig for thaiene og må for all del ikke spøkes med eller sjikaneres.
 Man ser gjerne bilder av Kongen og Dronningen (og øvrig familie) i butikker, barer og restauranter.
De fleste thaier er buddhister, og templer finnes over alt. Her må man vise respekt og ta av seg fottøyet utenfor, om man skal inn.
Thailand blir ofte kalt "Smilets land". Det er ikke uten grunn, for innbyggerne her er virkelig blide og hyggelige. De er oppdratt til å møte mennesker med respekt, og forventer det samme tilbake.
Mitt råd er: Smil - og du får alltid et ekte smil tilbake!

Komme seg til Thailand
Flesteparten av de store charteroperatørene har turer til forskjellige destinasjoner i Thailand.
Thai Airways har daglige direkteflyvninger fra Oslo-Bangkok.
Norwegian er også i gang med direkteflygninger med samme rute.
Flytid: ca. 11 timer.

Relaterte innlegg:
Les om Pattaya/Jomtien her.... -Flere detaljerte innlegg om forskjellige steder i Thailand kommer kontinuerlig . . . -


3 kommentarer:

greenthumb sa...

Hi I have just found your lovely Blog, IT made me smile as we spent 15 days in Thailand in January of this year. I thing I fell off that swing and hit my head.

Anonym sa...

Tusen takk for fine tips :-) Det kommer godt med når jeg skal til Thailand i jula. Vi skal bo på dette nydelige hotellet . Gleder meg sånn :D

Anonym sa...

Fantastic items from you, man. I have take into accout your stuff previous to and you are
simply too great. I really like what you have bought here, really
like what you are stating and the best way wherein you are saying it.
You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible.
I can't wait to read far more from you. That is actually a terrific site.


Also visit my page: déménageur